Förvara din olivolja rätt

Förvara din olivolja rätt

Det är nog många som förvarar den fel

Olivolja är vi nog många som använder dagligen i vår matlagning. Olivolja innehåller mycket antioxidanter och minskar då oss för hjärtsjukdomar. Oljan hjälper också vår kropp att bekämpa inflammationer. Och det är ju bra. Och man brukar säga att två matskedar om dagen är bra. Och ser man till att använda sin olivolja så hinner den också inte härskna. Och hur vet man egentligen om den har härsknat. Jo, den börjar både lukta illa och kan också bli grumlig. Och bägge dom sakerna gör också att man inte vill använda den. Vem vill använda något som luktar illa eller som ser äcklig ut?!

Även om man använder olivoljan ofta så kan den faktiskt härskna ändå. Och det genom både syre, ljus eller värme. Och det är för att många har den framme. Ofta bredvid spisen för att vara lätt tillgänglig. Så ställ in din flaska med olivolja i ett skåp istället där det är mörkt och svalt. Titta också på datumet på din olivolja. Datumet som oftast brukar sitta på korken är ett bäst-före-datum. Inte ett utgångsdatum. Och när du öppnat din flaska så håller den minst tre till fyra månader.

Olivolja

Förr i tiden så krossade man oliver med ett stort stenhjul som åsnor eller hästar drog runt. När sen oliverna blivit en massa så la man massan i stora formar som man sedan staplade ovanpå varandra. Man pressade sen ihop dessa formar så att vätskan rann ut i ett stort kärl under. Det som var olja var det som la sig ovanpå vattnet. I dag görs oljan mycket mer mekaniskt med maskiner som ser till att allt är rent och det är också lättare att skilja vattnet och oljan. Och att arbeta i en olivlund sker året runt. Med olika faser när olivträden blommar, när man skördar, när oliverna mognar och sen när man tillverkar själva olivoljan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *