Barn behöver bra skolmat och vila

Barn behöver bra skolmat och vila

Som mattant på en privatskola så har man verkligen fått smaka på massor av olika maträtter.

Skolmaten är det godaste jag vet för när jag växte upp så lagade inte mina föräldrar mat så ofta. Då såg jag och mina syskon alltid fram emot att få gå i skolan för att kunna äta god mat. De bortskämda ungarna i skolan dvs klasskompisarna mm klagade alltid på skolmaten. Man skämdes nästan att tycka att maten var god för att det gick en trend över alla skolor att inte gilla skolmaten.

Favoriterna bland skolmaten enligt mig var följande:

  • Makaronipudding dvs makaroner med olika grönsaker och tärnad korv i en långpanna
  • Spagetti med köttfärssås och jag minns att spagettin i skolan var något tjockare. Jag har insett att de la in lite mjölk i pastan för att den skulle svälla och ge mer mättnadskänsla. Jag hade nämligen en kompis vars föräldrar aldrig hade pengar och de lagade spagetti på exakt samma sätt. Trots att de var snåla och knappt hade pengar lagade deras mamma mat varje dag åt sina 3 barn.
  • Makaronilåda var ungefär som makaronipudding fast en lite fastare konsistens
  • Fiskpinnar med kokt potatis och dillsås
  • Fiskpanetter smakade ungefär som fiskpinnar fast med mer tuggmotstånd
  • Pannkakor
  • Fläskpannkakor
  • Raggmunkar

Ni ser att min lista är verkligen lång gällande god mat på en skola. Jag verkligen såg fram emot lunchen och vad skolan hade att erbjuda. Det enda jag verkligen inte klarade av att äta var blodpudding och pölsa allt annat klarade jag av. Jag gillade heller inte hamburgare och alla andra barn i skolan bara älskade det.

På skolgården borde man även ha en hängmatta med ställning så att alla barn när de har ätit färdig kan få vila. När man äter god mat och vilar då kan man också studera bättre. Samt så får vi givetvis inte glömma att barn måste röra på sig. Kort och gott så menar jag att barn och vuxna ska ha mat, vila och motion för att verkligen klara av skola och jobb på bästa tänkbara sätt. Detta gäller så klart alla lärare också som jobbar på skolan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *