Edward Blom berättar om ärtsoppans historia

Edward Blom berättar om ärtsoppans historia

Edward Blom är gastronom och matveteran dvs den här killen kan allt om mat. Nu har han besökt Järnvägs restaurangen på Östra station i Stockholm.

Det är en torsdag så klart för det är endast torsdagar man äter ärtsoppa och våfflor. Man kan även ta en punch till eftersom det tillhör traditionen. Här sitter Edward Blom tillsammans med sin hustru Gunilla Blom som är den som intervjuar honom.

I Sverige har man odlat ärtor sedan yngre stenålder. Man använde ärtan som betalmedel då de var lätta att bära. Förr gjorde man den mycket tjockare dvs som en gryta. Adeln som hade pengar åt också ärtor men inte som gryta utan soppa och hade dyra kryddor i. Man sötade även med socker som var dyrt på den tiden.

Förr åt man alltid bröd om man ej hade pengar så åt man ärtor dvs ärtsoppa då man fastade både onsdag och fredag. Man passade helt enkelt på att äta något mättande och gott på torsdagar.

Punchen kom in 1850 som tradition så fick man dricka det och då blev det naturligt. Det blev en perfekt smak kombination tyckte folk och gifte sig bra.

I mitten av 1900 talet var det svårt att bara sälja ärtsoppa eller bara pannkakor så man slog ihop dem.

Ibland kan det vara svårt att höra då de sitter i en restaurang med mycket folk. Som tur är kan man stoppa video och titta igen så att man inte missar något.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *