Servering av hummer

Servering av hummer

Viktiga faktorer att tänka på

Val av hummer

När man ska välja hummer är det viktigt att tänka på både färskhet och kvalitet, samt storlek och typ.

Färskhet och kvalitet

För att få ut det mesta av smaken är det viktigt att välja en färsk hummer av hög kvalitet. En färsk hummer känns tyngre än en som legat länge och ska vara levande när man köper den. En hummer som legat för länge kan ha tappat smak och konsistens.

Storlek och typ

Det finns olika typer av hummer och valet beror på smakpreferenser och tillfälle. Vanliga typer av hummer är europeisk hummer och amerikansk hummer.

Storleken på hummern kan också påverka smaken och konsistensen. Mindre humrar tenderar att vara sötare och ha en mer intensiv smak medan större humrar kan ha en något mildare smak. Det är också viktigt att tänka på antalet personer som ska äta hummern och välja en storlek som passar.

Generellt sett är det bäst att välja en hummer som är så färsk som möjligt och som passar tillfället och smakpreferenser.

 

Förberedelser inför servering

Att servera hummer kräver lite extra förberedelser jämfört med andra skaldjur. Här är några tips på vad man ska tänka på innan servering.

Tina fryst hummer

Om man köper fryst hummer måste den tinas innan den kan tillagas. Det bästa sättet att tina hummer är att låta den tina långsamt i kylen över natten. Om man har bråttom kan man lägga hummern i en påse och sedan sänka ner den i kallt vatten. Se till att byta ut vattnet var 30 minut tills hummern är helt tinad.

Koka eller grilla

Det finns två vanliga sätt att tillaga hummer – genom att koka eller grilla den. Om man väljer att koka hummern se till att vattnet är ordentligt saltat. En tumregel är att använda 1 msk salt per liter vatten. Koka hummern i cirka 8 minuter per kilo.

Om man föredrar att grilla hummern se till att pensla den med smält smör eller olivolja innan man lägger den på grillen. Grilla hummern i cirka 4-5 minuter på varje sida tills köttet är fast och vitt.

Rengöring och uppskärning

Innan man serverar hummern är det viktigt att rengöra den ordentligt. Skölj hummern under kallt vatten och använd en borste för att ta bort eventuella rester av sand eller annat skräp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *